03 / 2016

NEWSLETTER SK PRES

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ
@skpres2016
@eu2016sk
Web MZVaEZ SR

HLAVNÁ TÉMA

ŠTUDENTI PREDSTAVIA V BRUSELI PREDSEDNÍCKE MENU
Menu, ktorým sa bude Slovensko v rámci predsedníctva v Rade EÚ na jeseň prezentovať v Bruseli, už poznáme. Pripravia ho študenti bratislavskej Hotelovej akadémie a bude obsahovať aj enciánovú mozaiku či zubáča.

V utorok 8. marca 2016 hodnotiaca komisia vybrala menu, ktoré sa bude podávať v kantínach Európskej komisie počas Týždňa slovenskej kuchyne v novembri 2016 v rámci  slovenského predsedníctva v Rade EÚ. O víťazstvo na podujatí, ktoré organizoval Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Sekretariátom slovenského predsedníctva v Rade EÚ, si zmerali sily súťažné tímy z troch bratislavských hotelových škôl.

Na základe bodového hodnotenia odbornej aj degustačnej komisie uspeli študenti bratislavskej Hotelovej akadémie, Mikovíniho 1 – Filip Hýl a Samuel Veselský s majstrom Kamilom Foltýnom. Víťazné menu predstavili v modernom štýle s tradičnými prvkami slovenskej gastronómie. Ich jedlá boli naservírované na vysokej úrovni a zaujali použitím slovenských surovín i pestrofarebnosťou.




Ako predjedlo pripravili enciánovú mozaiku na rukolovej podstielke, ktorú dopĺňali farebné cherry rajčiny. Ďalším chodom bola mrkvová polievka s bazalkovým olejom. Hlavnými jedlami, s ktorými sa študenti predstavia v Bruseli, budú zubáč so štuchanými zemiakmi, zeleninou a citrónovou omáčkou a kuracie prsia plnené špenátom s údeným korbáčikom, zemiakmi a opečenou cibuľou. Ako dezert pripravili strúhaný tvarohový koláč s broskyňou, jahodou a šľahačkou.

„Kritériom pri príprave jedál bolo použitie slovenských surovín a pôvod v slovenských tradíciách“, prezradil Samuel Veselský z víťazného tímu. Vybrať a precízne pripraviť reprezentatívne menu nebola jednoduchá úloha. „Menu sme trénovali asi dva mesiace, mali sme aj dve generálky v škole pred touto súťažou“, dodal.

O najlepšom predsedníckom menu rozhodovali dve výberové komisie. Technickú tvorili certifikovaní hodnotitelia Zuzana Dúžeková, generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Ivan Vozár, manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov a Lukáš Fürbach, zástupca šéfkuchára v Hoteli Grand River Park Bratislava. V degustačnej komisii boli zástupcovia organizátorov Gabriella Németh, podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja a Milan Zachar, generálny riaditeľ Sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ.
Rozhovor s jedným z autorov víťazného menu
                                                         Video z podujatia - rozhovor s jedným z autorov víťazného menu
 

ZO ZÁKULISIA

PRVÉ ÚSPEŠNÉ ROKOVANIA O ROZPOČTE INŠTITÚCIÍ EÚ
Hoci do začiatku nášho predsedníctva zostáva vyše sto dní, jeden člen nášho tímu už zasadol do predsedníckeho kresla. Je ním Ján Ridzoň z finančného oddelenia na Stálom zastúpení SR pri EÚ.
 
Slovensko si pripísalo prvý dobrý bod na konto svojho predsedníctva v Rade EÚ. Ján Ridzoň zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v úlohe predsedu Rozpočtového výboru Rady EÚ úspešne absolvoval 8. marca prvé rokovanie o rozpočte Rady EÚ a Európskej rady na rok 2017. Jeden a pol hodinová diskusia sa skončila dohodou, ktorú formálne potvrdia veľvyslanci členských štátov EÚ.
 
Rozpočet EÚ na budúci rok bude významnou súčasťou agendy slovenského predsedníctva. Hoci začíname predsedať Rade EÚ až v júli, platí pravidlo, že krajina, ktorá bude mať zodpovednosť za rozpočet na budúci rok, zasadne na predsednícku stoličku už pri prvom rokovaní týkajúcom sa rozpočtu.

„Najhorší býva štart, prvý krok. A toto bol prvý krok pre nás v rozpočtovom výbore. Zvládli sme ho so cťou. Potrebné bolo čo najviac predvídať dianie na rokovaní, aby sme ho vedeli uzavrieť kompromisom,“ hovorí Ridzoň.

Netají, že cítil nervozitu a rešpekt, no treba myslieť na to, že partneri za rokovacím stolom pozorne počúvajú a snažia sa o dohodu. Kolegom odporúča vyskúšať si predsednícku stoličku vopred, potajme, a počas samotného rokovania si vytipovať pár tvárí, ktoré povzbudia.

Ridzoň je presvedčený, že Slovensko – zoči-voči krajinám ako Nemecko či Holandsko, ktoré stáli pri zrode Únie – nemôže sklamať, len príjemne prekvapiť. „Z hľadiska taktiky je lepšie byť podceňovaným súperom,“ vraví s úsmevom.
 
To, či naozaj príjemne prekvapíme, sa ukáže už čoskoro. Rozpočtový tandem Ján Ridzoň a Andrej Šimo dostane koncom mája na predsednícky stôl návrh budúcoročného rozpočtu Únie. Predloží ho Európska komisia.


                                                                                                                                   Ján Ridzoň na fotografii vpravo
 
„Tak ako doma bude Slovensko vyjednávať národný rozpočet na rok 2017, na úrovni EÚ – t.j. s Európskym parlamentom a zvyšnými 27 členskými štátmi – bude vyjednávať európsky rozpočet,“ vysvetľuje Ridzoň. „Pôjde o 145 miliárd EUR a naším cieľom bude jednak zabrániť rozpočtovému provizóriu, jednak dohodnúť zodpovedný rozpočet. Inými slovami, investovať spoločné únijné zdroje tak, aby slúžili našim deťom. To nie je klišé, to je zdravý sedliacky rozum,“ dodáva.

Musíme to stihnúť skôr, než predsednícku taktovku odovzdáme Malte. „Náročnejšie ako zabehnúť maratón je zabehnúť ho s časovým limitom. A v prípade rozpočtu pobežíme práve s časovým limitom,“ dodáva Ridzoň.

ĎALŠIE AKTUALITY

PAMÄTNÁ MINCA PREDSEDNÍCTVA UŽ V OBEHU
V rámci predsedníctva v Rade EÚ sa už tradične krajiny v zahraničí prezentujú aj propagačno-prezentačnými predmetmi. Prvým takýmto predmetom slovenského predsedníctva je pamätná dvojeurová minca. Minca je určená pre ministrov alebo vedúcich delegácií na vysokej úrovni, generálnych riaditeľov a iných vysokých štátnych úradníkov, ale aj pre širokú verejnosť. Do bežného obehu sa dostala 7. marca.

Mincu vyrazila Mincovňa Kremnica – spája sa v nej teda historická tradícia razby mincí a moderná tvár Slovenska. V Kremnici sa mince razia už takmer 700 rokov. V minulosti sa tu razili historické dukáty, toliare, groše, denáre a ďalšie meny. Takmer 500 rokov bol slávny dukát považovaný za najsilnejšiu menu v strednej Európe. Dnes sa v Kremnici razia hodnotné zberateľské mince, medaily a plakety, ale aj meny rôznych krajín, vrátane euromincí.

Záujemcovia o zberateľskú kartičku s pamätnou dvojeurovou mincou pre VIP účastníkov podujatí slovenského predsedníctva sa môžu do 15. apríla zúčastniť súťaže o najobľúbenejšiu fotografiu mince s dominantou slovenských miest na profile slovenského predsedníctva na Facebooku.
OBROVSKÝ ZÁUJEM O GRANTOVÚ SCHÉMU SK PRES

Približne 150 žiadostí o podporu z grantovej schémy slovenského predsedníctva prišlo na Sekretariát slovenského predsedníctva v Rade EÚ. V projektoch, ktorých cieľom je podnietiť diskusiu a zvýšiť povedomie o slovenskom predsedníctve a EÚ, sú zastúpené všetky regióny Slovenska, vzdelávacie aj kultúrno-propagačné podujatia. Žiadosti vyhodnotí do polovice apríla komisia zložená zo zástupcov MZVaEZ SR a prizvaných odborníkov.
SPOLUPRÁCA S EURÓPSKYM PARLAMENTOM - ZÁKLAD ÚSPECHU
Jednou z kľúčových úloh slovenského predsedníctva bude zastupovanie Rady EÚ v komunikácii s Európskym parlamentom (EP) a ďalšími európskymi inštitúciami ako Výbor regiónov či Európsky hospodársky a sociálny výbor.

Zo skúseností predchádzajúcich predsedníctiev vyplýva, že úspech každého z nich v značnej miere závisí od efektivity komunikácie s europarlamentom na politickej aj expertnej úrovni. Na pokrok pri rokovaniach o legislatíve nestačí kompromis členských štátov v Rade EÚ. Potrebná je aj dohoda s EP. Úlohou slovenského predsedníctva bude viesť rokovania s Európskym parlamentom nielen o mnohých legislatívnych návrhoch, ale aj o rozpočte Únie na rok 2017 a o návrhu na strednodobé preskúmanie viacročného finančného rámca na roky 2014 až 2020.

V rámci príprav na slovenské predsedníctvo sa momentálne intenzívne pracuje na organizácii májovej návštevy Konferencie predsedov Európskeho parlamentu. Na Slovensko sa chystajú aj delegácie niektorých výborov europarlamentu -  Výbor pre hospodárske a menové veci (ECON), Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO), Výbor pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL), Výbor pre práve veci (JURI) a Výbor pre ústavné záležitosti (AFCO).
WEBOVÚ STRÁNKU SK PRES SPUSTÍME V MÁJI
Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bude mať, podobne ako všetky predchádzajúce predsedníctva, svoju webovú stránku. Predstavená a spustená bude už v máji. Jej adresa bude eu2016.sk. Víťazom súťaže  na dizajn, štruktúru a technickú podporu webu sa stala firma dot2dot.

Stránka je nosný komunikačný nástroj každého predsedníctva a tak to bude aj v našom prípade. Hlavnými používateľmi webu budú médiá, politici a štátni zamestnanci, medzinárodní experti, MVO, odborná, ale aj širšia verejnosť. Jeho štruktúra zodpovedá potrebám a pravidlám predsedníctva. Súčasťou internetovej stránky budú všetky komunikačné nástroje od tlačových správ a vyhlásení, cez sociálne siete, až po video- a fotogalériu. Poskytne zároveň možnosť prezentovať našu krajinu a pozadie slovenského predsedníctva, napr. sekcie Navštívte Slovensko a vznik a príbeh loga. Web bude mať moderný, responzívny dizajn a pútavé funkcionality.
VEDELI STE, ŽE...?
  • Premena Reduty na kongresové centrum bude trvať 11 dní. Okrem inštalácie techniky bude zahŕňať aj zariadenie konferenčným nábytkom či aplikáciu vizuálu slovenského predsedníctva.
  • Na Slovensku máme deväť potravín s chráneným zemepisným označením, pričom osem z nich sú mliečne výrobky. Práve preto nemôžu tieto suroviny chýbať ani vo víťaznom predsedníckom menu, ktoré predstavíme na jeseň v Bruseli. Či už je to encián ako predjedlo, Oravské korbáčiky ako súčasť hlavného jedla alebo tvaroh ako základná surovina dezertu.
  • Priamo v centre diania na Stálom zastúpení SR pri EÚ v Bruseli bude pracovať 30 stážistov zo Slovenska, medzi nimi 24 žien. Budú vypracúvať záznamy zo zasadnutí pracovných skupín Rady EÚ a spolupracovať na iných administratívnych úlohách.
  • Počas slovenského predsedníctva bude vypomáhať 85 styčných pracovníkov, tzv. „liaison officers“, z radov študentov, predovšetkým slovenských vysokých škôl. Ich úlohou bude sprevádzať delegácie jednotlivých krajín a pomáhať im s organizačnými záležitosťami počas ich pobytu na Slovensku. Okrem toho absolvovalo krátkodobú stáž na Sekretariáte slovenského predsedníctva v Bratislave za uplynulý rok päť slovenských študentov.
AKTUÁLNE NA TWITTERI
PRIPRAVUJEME...
  • Hlavné dejiská predsedníctva
  • Jednotlivé formácie Rady EÚ
  • Ďalší newsletter vyjde 31. marca 2016
Newsletter nájdete aj na stránke MZVaEZ SR.
V prípade, že si neželáte dostávať tento newsletter, pošlite, prosím, mail na okom@mzv.sk.
© 2016 Sekretariát SK PRES
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky